Search
 • Aleš Pasarič

Vas vaši cilji spravljajo v stisko?


Ni redkost, da si ljudje nastavimo v življenju cilje, ki so visoki. Cilje za stvari, ki jih še nikoli nismo dosegli. To je popolnoma naravna posledica našega življenja, saj vsaka želja ostane v nas in več, kot izkušamo življenje ter kontraste življenja, večje želje se nam porajajo. A kaj storiti, ko nas cilji začnejo spravljati v stisko?
Poglejmo najprej nekaj možnosti, zakaj se to lahko zgodi.

 1. Svojo prihodnost ocenjujemo na podlagi preteklosti. Ko se nam porajajo nove želje, običajno presegajo naše dosedanje dosežke. Z ocenjujevanjem naših možnosti za doseganje cilja na podlagi preteklih izkušenj, ki so nas pripeljale do naših preteklih rezultatov, se nam trenutni cilj zdi morda nerealen in nedosegljiv. Odvežite se preteklosti. Do sedaj vam je služila dobro, a da lahko sproščeno, hitro ter neobremenjeno potujete v svetlo prihodnost, pustite preteklost v preteklem času in je ne držite v sedanjiku.

 2. Na podlagi trenutnih informacij iščete pot do cilja. V vsakem trenutku se zavedamo manj, kot 1% vsega, kar se dogaja za nas v svetu. Da, samo za nas. Ljudje smo močni oddajniki in naše okolje se neprestano odziva na naše oddajanje. Ko lahko željo zaznamo, je že naše oddajanje tako močno, da so urejene vse okoliščine za izpolnitev te želje, iz katere smo si nastavili cilj. Napako naredimo takrat, ko si zadamo cilj in želimo v tistem trenutku vedeti pot, ki nas bo do tega cilja pripeljala. Vprašajte se: "Ali bi svetovali prijatelju, da se na podlagi manj kot 1% informacij o neki stvari odloči, ali je ta možna ali ni?" Prepričan sem, da bi v takšnem primeru svetovali, da naj na tako mali količini informacij ne sklepa, ali je neka stvar možna ali ni. Čeprav morda izgleda, kot da ni možna, se vedno spomnite, da ocenjujete stvar na manj kot 1% vseh možnih informacij.

 3. Vaše prepričanje glede doseganja ciljev je, da jih lahko dosežete le preko trpljenja, garanja in napetosti. To je precej pogosto prepričanje med ljudmi, saj so nam že starši govorili, da: "Brez muje se še čevelj ne obuje" ter podobne stavke. Nekako splošno prepričanje je tudi, da ob doseganju ciljev ni prostora za zabavo, ter da zabavanje ob delu pomeni, da cilja ne bomo dosegli. V resnici pa je popolnoma obratno. Ravno s tem, da ob delu uživamo, da imamo radi kar počnemo, da imamo radi sodelavce in stranke, lahko dosežemo velike cilje. V primeru, da nam je delo zoprno, nismo povezani na svoj vir in se hitro izčrpamo. Med tem pa zabavanje ob delu sproti polni baterije. Veliko ljudi, ki so dosegli velike cilje je govorilo o tem, da so delali nadpovprečno veliko ur in vložili nadpovprečno veliko truda, vendar temu niso rekli garanje - saj je bilo zabavno in jih je izpolnjevalo.


To je le nekaj primerov, zakaj lahko pride do stiske ob misli na vaše cilje. Priporočamo vam, da svojih ciljev ne zmanjšujete. Predlagamo pa, da sledite naslednjim navodilom, ki si jih prilagodite za svoje življenje: • Ne pogojujte svoje prihodnosti glede na svojo preteklost. To lahko storite tako, da se opomnite na to, da ne dajete vzorca preteklosti na prihodnje cilje - zavestno dovolite, da je prihodnost drugačna od preteklosti. Lahko si tudi glasno izrečete stavek: "Dovolim, da je moja prihodnost drugačna od moje preteklosti. Vse možnosti so odprte."

 • Ne iščite celotne poti do cilja ali ene strategije, ki vas bo do tega cilja pripeljala. Poglejte, kaj želite doseči in kaj so trenutno znani logični koraki, ki vas bodo pomaknili bližje vašemu cilju. Ostanite odprti, da sprejemate navdihe in na podlagi navdihov spreminjate svojo pot. Tako, kot na potovanju iz enega kraja v drugega za srečno dosežen cilj ni potrebno vedeti cele poti vnaprej, ampak vemo le končni cilj ter vidimo naslednji ovinek ali semafor pred sabo. In to je dovolj. Ravno tako je dovolj vedeti končni cilj in le naslednji korak pred sabo. Odložite pritisk tega, da morate vse vedeti v naprej, saj to fizično ni možno.

 • Ob delu bodite sproščeni, a osredotočeni. Nič ni lepšega, kot da je nasproti vas pozitivna, lahkotna oseba, s katero preprosto vzpostavite stik. Enako velja za vse ljudi, zato bodite takšni. Lahkotni, pozitivni, usmerjeni v rešitve in iščite dobre občutke ob svojem delu. Hkrati imejte fokus na cilju. Kaj želite doseči, kako se počuti, kako bo to izgledalo, kako boste izgledali vi, kako se boste počutili, predstavljajte si, da ste to dosegli.

 • Ob razmišljanju o ciljih se počutite dobro in vedno boljše. Če se ob tem razmišljanju počutite slabo, lahko imate fokus na dveh stvareh: a) iščete pot in je ne vidite ali b) dvomite, da lahko ta cilj dosežete. Samo pomikajte svoj fokus na to, kako se počuti in izgleda dosežen cilj v vaši domišljiji. Zapomnite si, Vesolje odgovarja na vse, ne loči ali opazujete nekaj resničnega ali pa si stvar le zamišljate v domišljiji. Na oboje se odziva enako. Domišljija je vaše izredno močno orodje.

 • ZELO POMEMBNO! Na svojih ciljih NE postavljajte časovnih omejitev. Časovna omejitev vam lahko izzove dvome, da boste dosegli cilj pravočano, kar ZAGOTOVO ZAVRE postopek uresničevanja vašega cilja. Neomajno držite vaš cilj v mislih in se z njim počutite kolikor dobro lahko. Sprejemajte navdihe in jih sledite brez oklevanja ali ocenjevanja, ali so pravi ali ne. Kmalu boste vedeli, da bo cilj dosežen s takšno gotovostjo, kot veste, da bo po izdihu zraka iz vaših pljuč naslednji vdih možen.

S tem, ko sprostite pritiske z vaših ciljev ne glede na to, kako veliki se vam zdijo, bodo postali v vaših mislih bolj dosegljivi. Kar je že samo po sebi odlično, saj vera v vašo zmožnost te cilje doseči pospeši proces uresničevanja. Postali boste veliko bolj gotovi in nasmejani, saj vas ne bodo bremenila nerešljiva bremena, ampak boste lahkotno stopali po poti, ki se bo drugim zdela neverjetno hitra in velika. Kljub temu, da ne boste imeli časovnih omejitev na vaših ciljih, se bodo uresničevali s svetlobno hitrostjo.


Za konec pa le še en predlog: Preizkusite ta načela v praksi. Teorija je super in prav, vendar pravo razumevanje prihaja iz izkušenj, ko živite svoje življenje in preizkušate različne stvari ter si ustvarite svoja spoznanja. Ta so neprecenljiva in nič druga jih ne more nadomestiti.


Za tiste, ki želite imeti ob sebi osebo, ki vam ta proces pospeši, pa smo vam na voljo tukaj. Pišite nam.


Aleš Pasarič


27 views

ZAVOD DIVUS

Zasebni izobraževalni zavod Divus, Celje

Bezenškova ulica 20

3000 Celje

Slovenija

Davčna številka: 98476742

Matična števlika: 8398062000

TRR: SI56 6100 0002 1436 280

Delavska hranilnica d.d. 

Telefon: 

00386 31 593 736 Lidija

00386 40 308 851 Aleš

E-pošta:

zavoddivus@gmail.com

 • Facebook Social Icon
 • Twitter
 • Instagram
 • Tumblr Social Icon

©2019 by Zavod Divus. Proudly created with Wix.com

Pogoji poslovanja    Varstvo osebnih podatkov