Search
  • Aleš Pasarič

Kdo vse je odgovoren za mojo srečo?Pogost pojav v odnosih je, da polagamo lastno srečo v roke nekoga drugega, da pričakujemo, da se bodo drugi spremenili tako, da bomo mi bolj srečni in to tudi zahtevamo en od drugega. Tega smo se naučili tekom odraščanja in šolanja."Ne počni več tega, ker mi gre na živce; naredi to, poglej kakšen si; nehaj peti; spravi se k sebi; postriži si lase, ustrezaj pravilom ... " verjetno ste v življenju slišali takšne ali podobne izraze. Na vzven izgleda, kot da nekdo izvaja moč nad nami ali pa jo izvajamo mi nad nekom. V bistvu pa takšne zahteve skrivajo v sebi ključno nerazumevanje delovanja sveta, v katerem živimo.


Poglejte v svoje življenje, ko ste se trudili nadzorovati zunanje okoliščine, ste jih mogoče uspešno lahko nadzirali nekaj, a vedno so se pojavile nove, ki so onemogočale vaš notranji mir in srečo. Dejstvo je, da tega, kar prihaja k nam, ne moremo nadzorovati. Nikoli ne bomo mogli imeti popolnega nadzora nad zunanjimi okoliščinami. Lahko pa nadziramo naš odnos do teh stvari, ki prihajajo. Zakaj je to pomembno?


To Vesolje ureja zakon privlačnosti, kar pomeni, da nič ne more biti vrinjeno v našo izkušnjo.


Ko torej opazujemo nekaj, kar nas moti, smo to povabili sami v svojo izkušnjo. S tem, ko dajemo odgovornost drugim, da se spremenijo, da se bomo mi počutili bolje, ne spremenimo razloga, zaradi katerega te izkušnje sedaj doživljamo. Če pa ne spremenimo vzroka, ki izhaja iz nas, se okoliščine ne morejo spremeniti. Vsi možni načini nadziranja, kako se drugi ljudje obnašajo, mislijo, delujejo, nadziranje našega finančnega stanja, zdravstvenega, ne bo prineslo olajšanja, ki ga iščemo. Na nek način je to prevzemanje vloge žrtve: "Ne morem biti srečen, ker se ta človek tako obnaša."Ključno pri tem, da imamo dobre odnose s sabo in z drugimi je razumevanje, da nič ne more biti vrinjeno v našo izkušnjo ali v izkušnjo katerekoli druge osebe. Vsi ljudje smo si le sodelujoče komponente, ki so ena drugo priklicali k sebi.


Pri prevzemanju odgovornosti za svojo srečo, vam bo pomagal ta preprost pristop:

  1. Zavedajte se svojih misli. Večino budnega časa ljudje preživimo na "avtopilotu". Misli nam samodejno tečejo po ustaljenih poteh, tako kot so že leta. Bodite zavedni tega, kar se dogaja v vaši glavi, opazujte misli, ki se vam porajajo.

  2. Ko opazite misli, s katerimi delite odgovornost za svojo srečo drugim, se ustavite. Opazili boste misli, ki bodo v osnovi nosile sporočilo - če bi bilo to drugače, bi lahko bil srečen. Se pravi, če bi se ta pogoj spremenil, potem bi bil srečen, ker pa je ta pogoj tukaj, ne morem biti srečen. Takrat se ustavite, tudi fizično prekinite svoje delo in se ustavite za nekaj trenutkov.

  3. Opomnite se, kako deluje to vesolje. Da nič ne more biti vrinjeno v vašo izkušnjo, kar pomeni, da ste si to priklicali SAMI. Sprejmite odgovornost za to, kar se vam dogaja. Sprejmite popolno odgovornost.

  4. Ne odzivajte se na potrebo, da bi drugim govorili, naj se spremenijo, da se boste vi počutili bolje. Drugi ljudje so samo sodelujoča komponenta vaši vibraciji in NISO odgovorni za to, da se vi počutite bolje. S tem, da jih nadzorujemo in spreminjamo, ne bomo nehali oddajati vibracije, ki jih je priklicala in tudi, če nam uspe spremeniti tega človeka, se bo pojavil nekdo drug, ki bo ponovno motil naš mir.

  5. Iščite način, kako se lahko pomirite ne glede na zunanje okoliščine. Kako lahko spremenite svoj odnos na način, da boste kljub trenutnim okoliščinam čutili zadovoljstvo, pozitivno pričakovanje, sproščenost in srečo.


Vsak je odgovoren le za svojo srečo. Ne moremo biti tako ustrežljivi, da bi naredili druge ljudi srečne. Ko poskušamo ustrezati drugim, s tem dajemo prednost drugim ljudem in hkrati ne skrbimo za svojo srečo. Zato opustite ta občutek odgovornosti in se osredotočite nase.


Ko res razumemo, da smo sami odgovorni za svojo srečo in v resnici skrbimo, da smo najprej mi brezpogojno srečni, postanejo naši odnosi res magični. Odpre se nova dimenzija svobode v odnosu, ljudem dovolimo, da so, kdor so in čutimo ob tem popolno svobodo.Najprej bodite srečni vi, ne glede na to, kakšni so ljudje okrog vas in opazujte, kaj se z vašimi odnosi zgodi.


Želim vam prijetno raziskovanje odnosov in da jih boste sedaj videli na popolnoma drugačen način, ki vam bo dal veliko moči za sprejemanje in spreminjanje na bolj željeno.


Aleš Pasarič


37 views

ZAVOD DIVUS

Zasebni izobraževalni zavod Divus, Celje

Bezenškova ulica 20

3000 Celje

Slovenija

Davčna številka: 98476742

Matična števlika: 8398062000

TRR: SI56 6100 0002 1436 280

Delavska hranilnica d.d. 

Telefon: 

00386 31 593 736 Lidija

00386 40 308 851 Aleš

E-pošta:

zavoddivus@gmail.com

  • Facebook Social Icon
  • Twitter
  • Instagram
  • Tumblr Social Icon

©2019 by Zavod Divus. Proudly created with Wix.com

Pogoji poslovanja    Varstvo osebnih podatkov