Search
  • Aleš Pasarič

Kaj je meditacija in kaj imam od nje?


Danes se veliko govori o meditaciji in obstaja veliko različnih tehnik meditacije. Namen meditacij je, da se umiri um, upočasnijo in ustavijo misli. "Ampak, zakaj bi to sploh želel doseči? Kaj bom od tega imel, da sedim pri miru in ničesar ne razmišljam? Ali ni to zapravljen čas?"


V današnjem svetu smo obkroženi z viri informacij, ki nam ponujajo najrazličnešje stvari, na katere se lahko osredotočamo. Naš um je ustvarjen tako, da neprestano išče nekaj, na kar se lahko osredotoči. Večinoma nas nihče ni učil, da kamor gre naša pozornost, se to v našem življenju veča, zato se nam zdi popolnoma ok, da se ukvarjamo s toliko stvarmi dnevno. Še več, ukvarjamo se s stvarmi, ki se nas sploh ne tičejo, se glede njih razburjamo in s tem dovajamo še več energije v te stvari, ki jih ne želimo - na nek način pravimo Vesolju: "Prosim, prinesi še več tega, česar ne želim."


Meditacija je odlično orodje za umirjanje uma. Lahko bi tudi rekli, da je odlično orodje za učenje osredotočanja.


Kaj bom imel od tega, da imam nekaj minut na dan umirjen um?

Tako, kot velja pregovor, da v polno posodo ne moremo dodati novih sestavin, velja za naš um - ko je poln, ne moremo sprejeti novih idej. Kadar imamo polno glavo misli, nismo sposobni prejeti novih navdihov. Kot ste že zagotovo tudi sami ugotovili, pridejo najboljši navdihi takrat, ko se ne ukvarjamo z iskanjem navdiha, ko smo relativno prazni.

Kot drugo, misli so tiste, ki ustvarjajo odpore v našem življenju in vsak odpor pomeni zaviranje prostega toka življenjske energije. Zaviranje življenjske energije pa pomeni, da stvari v našem življenju ne tečejo gladko, razvijejo se razne bolezni, zgodijo se poškodbe in druge neželjene stvari. Ko ustavimo misli, hkrati prenehajo vsi odpori in naša vibracija se samodejno dvigne. To pa za nas pomeni veliko več sreče, miru, nevpletenosti v vsakdanje dogodke in zdravja, ter tudi poslovnega uspeha in zadovoljstva.


"Kako pa naj meditiram? Bojim se, da se bom izgubil. Ne znam meditirati."

Meditacija ne rabi biti nič ezoteričnega, mističnega ali ekstra duhovnega. Gre se samo za to, da osredotočamo svoj um na neko stvar toliko časa, da se naveliča mleti misli in utihne. V kolikor vam ustreza, si poiščite vodeno meditacijo na YouTubu ali kje drugje, ponudba je velika. Po mojih izkušnjah, je najboljša meditacija tista najbolj preprosta, ki se je ni potrebno učiti in jo lahko izvaja prav vsak. Kadarkoli.


Preprosta navodila:

- bodite udobno oblečeni

- poiščite si udoben kraj, lahko sedite, lahko ležite in vas nihče ne bo motil

- dihajte globoko, ritmično in počasi

- vedno znova se osredotočajte na dihanje ali pa na nek dolgočasen in enakomeren zvok

- 15 minut na dan je več, kot dovolj


In to je to. Zelo preprosto in dosegljivo. Takšno meditacijo lahko izvajte po potrebi tudi drugje, ob kavi, v parkiranem avtomobilu, v pisarni, itn. Z upočasnjenim ali ustavljenim umom se bo vaša vibracija dvignila in prejemali boste boljše navdihe za življenje, bolj boste umirjeni in srečni. Po 30 dneh takšne jutranje meditacije boste imeli že spremembe v svojem življenju na bolje.


Pomembna stvar je, da NE poskušate svojih misli ustavljati. S tem jih samo razdražimo in jih je še več. Dovolite, da vaše misli tečejo, bodite s telesom čisto pri miru in dihajte ritmično, globoko ter počasi. Vaš um se bo umiril sam od sebe. To je ena velika skrivnost, za katero večina ljudi ne ve in se neuspešno poskuša borit proti mislim in jih ustavljati.


Še ena pomembna stvar - dovolj je, če dosežete prvi dan 5 sekund tišine v glavi. Dovolj je, da 30. dan dosežete 3, 4 ali 5 minut tišne v glavi. Ne zahtevajte od sebe preveč. Učite se nove veščine in kot povsod drugod, je potrebno nekaj časa in vaje, da jo osvojite. Bodite v tem postopku do sebe ljubeči in mehki ter se osredotočajte na to, koliko vam je uspelo, pa naj bo to res le 5 sekund.


Kot stranski produkt te vaje pa boste trenirali tudi svojo sposobnost osredotočanja, ki je zelo pomembna za ustvarjanje življenja, kot ga želimo. Saj to, k čemur dajemo svojo pozornost, se v našem življenju mora povečati.


S 15 minutami meditacije vsak dan boste veliko bolj srečni, uspešni, saj boste prejemali dobre navdihe, vaše zdravje se bo izboljšalo. Veliko bolj boste čutili svoje notranje vzgibe in notranje vodstvo, veliko bolj boste postali pristni. Namesto, da bi se izgubili, se boste ponovno našli.


Vsako jutro izvajamo v živo vodene 15 minutne meditacije za vse tiste, ki bi vam to prišlo prav ali pa vas le zanima, kako to izgleda. Zase vem, da sem v začetku potreboval malo usmerjanja, saj mi je pomagalo hitreje napredovati. Lepo povabljeni, vse informacije so TUKAJ. Dovolite si poskusiti.


Želim vam vse dobro in prijetno raziskovanje meditacije in odkrivanje novih globin v sebi,

Aleš Pasarič

19 views

ZAVOD DIVUS

Zasebni izobraževalni zavod Divus, Celje

Bezenškova ulica 20

3000 Celje

Slovenija

Davčna številka: 98476742

Matična števlika: 8398062000

TRR: SI56 6100 0002 1436 280

Delavska hranilnica d.d. 

Telefon: 

00386 31 593 736 Lidija

00386 40 308 851 Aleš

E-pošta:

zavoddivus@gmail.com

  • Facebook Social Icon
  • Twitter
  • Instagram
  • Tumblr Social Icon

©2019 by Zavod Divus. Proudly created with Wix.com

Pogoji poslovanja    Varstvo osebnih podatkov